|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2014 07:51 Naslov sporočila: FIŽOL - Hutterite (za zrnje) |
|
|
Ta fižolček sem dobila v menjavi kot grmičast, čeprav se je pri meni iskazal za nekako plezajočega, čeprav mu ne bi nadela nadimek preklar. Prišel je namreč do višine nekaj čez 1,2m, stroke pa nastavlja po celi dolžini, največ jih je bilo ravno na dnu rastline, kar je tipično za grmičarje.
Predvidevam, da je 'skrižan', vendar je tudi tak ohranil vse sortne značilnosti, kar se tiče samih strokov in fižolčkov v njih. Ker je to fižol za ruženje (angleži mu pravijo Soup Bean), se fižolčki lepo in hitro zadebelijo in so prav simpatični.
Rastline so izredno rodne, sam strok pa je kratek in ima v sebi pet do šest fižolčkov ovalne oblike, svetlo kremasto zelenkaste barve s temnejšim, nekoliko viola obročkom okrog 'popka' ob polni zrelosti.
Značilno za to sorto je, da se izredno hitro skuha, saj po namakanju čez noč ne rabi več kot 20 minut v loncu. Tako navajajo viri na internetu, jaz bom to šele preverila, ko naberem dovolj vsaj za en poskusni obrok. Trenutno imam eno dobro pest še nedozorelih - svežih - fižolčkov (take, kot jih ponavadi vržemo v skrinjo), v kratkem bom pobrala še nekaj takih in jih skuhala, da probam njihov okus.
Do sedaj sem ga pa že jedla kot stročjega, in je zelo okusen. Ko se stroki začnejo polniti, postane nitkast, mladi pa so lepo krhki in nič žilavi, kar je zame prednost, ker je torej za kombinirano rabo.
Kmalu dodam še kako sliko, upam pa tudi, da bom imela nekaj semen viška za razdeliti med ljubitelje fižola...
PS:Obljubljene slike...
Tole je približno končna višina rastline:
Že tukaj se vidi, kako bogato rodi, bom pa poslikala še večje stroke (ko bo vrt bolj suh)
Zrnje v primerjavi z Ribnčanom:
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazadnje urejal/a Ivčk 12 Avg 2014 12:53; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2014 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, lepo, da skrbiš za širjenje fižolove družine. Se veselim fotografij - daj tudo cvet poslikaj, prosim _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 23 Jul 2014 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Slike dodane v prvi prispevek, kasneje grem poslikat še stroke na rastlini... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 09:26 Naslov sporočila: |
|
|
Še stroki na dnu rastline in po rastlini navzgor. Lepo se vidi, kako roden je že na dnu, rodnost pa se nadaljuje vse do vrha. Vsekakor križanec, vreden vzgoje že zaradi rodnosti.
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ni nujno, da je skrižan. Pred časom se nekje prečitala, da je bil v osnovi ves fižol visok, ampak so potem Inijanci s selekcijo vzgojili nizke sorte, ki pa v sebi nosijo praspomin, ki se zbudi, če nizka sorta raste blizu visoke... Potem se zna zgoditi, da sicer nizka sorta požene v višino... To se je letos pri meni (in Jerci) zgodilo tudi z Gyogybabom (št.8 brbr - nizek), ki naj bi bil nizek, a se pri meni pogumno vzpenja po kolu za ptoritočno zaščito...
Koliko rastlin pa je v grmičku? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 24 Jul 2014 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Za tendenco fižola, da je raje visok kot nizek, sem že slišala. Problem je samo v tem, da pri meni ni nobenih visokih sort, po katerih bi se te rastline zgledovale
Vsekakor pa kaže, da je v osnovi nizek, ker ima večino strokov nastavljenih v 'grmičku' čisto pri tleh, kasneje jih začne nastavljati tudi po rastlini navzgor.
Imam tri kole, na vsakem kolu se ovijajo po dve do tri rastlinice, kar mi pove, da gre za precej rodno sorto... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 12 Avg 2014 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno pobiram prve skoraj zrele fižolčke (strok je nekako gumijast na otip), ki jih bom spravila za sejanje. Dosušim jih seveda še na pultu in tudi taki preverjeno krasno kalijo.
Kot svež fižol bo vsekakor zelo uporaben, ker je strokov na rastlini veliko, pa še z lahkoto se ružijo, ker strok kar razpadev roki.
Fižolčki so res krasni, vsi enakomerne velikosti in vsaj na videz zelo kakovostni. Ko naberem dovolj za seme, bom eno rundo vsekakor skuhala, da končno preverim okus. So pa res krasni s temi svojimi temnimi popki...
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Avg 2014 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
Torej ni nujno, da se stroki za seme popolnoma posušijo ? Včasih bi mi prav prišlo, da bi jih potrgala, ko so v "gumijastem" stanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 13 Avg 2014 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor jih lahko potrgaš tudi takrat!
Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material.
En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe.
Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Avg 2014 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, ivčk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Avg 2014 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Moje opažanje s prezgodaj pobranimi fižoli pa je sledeče: ko se tako pobrana zrna dokončno posušijo, so nekako zgubana, niso lepo napeta in polna. Zato, če le vreme dopušča, pobiram stroke, ko so že čisto suhi (nekako šelestijo). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Testno skuhala pest svežega zrnja...
Zanimivo je, da se obarva v lepo svetlo zeleno barvo. Kožica je mehka in nemoteča, okus pa je lepo fižolast s priokusom kostanja. Meni osebno njami.
Kuhala sem nekaj več kot 20 minut, ker sem imela različno zrele fižolčke, pa se tisti ta mladi niso nič razkuhali, kar me je presenetilo.
Ko potegnem pod črto, sem s tem fižolom zelo zadovoljna. Vsekakor ga bom sadila ponovno, drugo leto v večji količini, nekaj malega semen pa bom imela tudi viška...
Še slikici pred in po kuhanju:
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, me veseli, da so ti fižoli zlezli pod kožo. Če lahko, ga še stehtaj (koliko zrn je v 100g), da bomo imeli za primerjavo.
Se mi zdi, da bomo s tako zagnanostjo kar kmalu prišli do prve fižolmanije... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 12:57 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem nek navdušenec nad fižolom v zrnju, priznam. Je pa lepo pridelati svojega in drugo leto ga bo na mojem vrtu zagotovo več. Kar nekaj kolov paradižnika bom namreč zamenjala s fižolom
Sem šla stehtat trenutno stanje, ki še ni realno, ker se morajo fižolčki še posušiti. Trenutno jih je v 100g točno dvesto. Ko se dosušijo, bo številčno v 100g za kako četrtino več semen...
Fižol je kar droban, kar pa meni osebno zelo ustreza. Iskala sem namreč točno takega... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | ... nekaj malega semen pa bom imela tudi viška... |
A bi se dalo kaj tega viška dobiti? Meni je "kostanjar" zelo všeč, pa se je doma v preteklih par za fižol neugodnih letih nekako izgubil. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|