Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




FIŽOL - Hutterite (za zrnje)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2014 07:51    Naslov sporočila: FIŽOL - Hutterite (za zrnje) Odgovori s citatom

Ta fižolček sem dobila v menjavi kot grmičast, čeprav se je pri meni iskazal za nekako plezajočega, čeprav mu ne bi nadela nadimek preklar. Prišel je namreč do višine nekaj čez 1,2m, stroke pa nastavlja po celi dolžini, največ jih je bilo ravno na dnu rastline, kar je tipično za grmičarje.

Predvidevam, da je 'skrižan', vendar je tudi tak ohranil vse sortne značilnosti, kar se tiče samih strokov in fižolčkov v njih. Ker je to fižol za ruženje (angleži mu pravijo Soup Bean), se fižolčki lepo in hitro zadebelijo in so prav simpatični.

Rastline so izredno rodne, sam strok pa je kratek in ima v sebi pet do šest fižolčkov ovalne oblike, svetlo kremasto zelenkaste barve s temnejšim, nekoliko viola obročkom okrog 'popka' ob polni zrelosti.

Značilno za to sorto je, da se izredno hitro skuha, saj po namakanju čez noč ne rabi več kot 20 minut v loncu. Tako navajajo viri na internetu, jaz bom to šele preverila, ko naberem dovolj vsaj za en poskusni obrok. Trenutno imam eno dobro pest še nedozorelih - svežih - fižolčkov (take, kot jih ponavadi vržemo v skrinjo), v kratkem bom pobrala še nekaj takih in jih skuhala, da probam njihov okus.

Do sedaj sem ga pa že jedla kot stročjega, in je zelo okusen. Ko se stroki začnejo polniti, postane nitkast, mladi pa so lepo krhki in nič žilavi, kar je zame prednost, ker je torej za kombinirano rabo.

Kmalu dodam še kako sliko, upam pa tudi, da bom imela nekaj semen viška za razdeliti med ljubitelje fižola...

PS:Obljubljene slike...

Tole je približno končna višina rastline:


Že tukaj se vidi, kako bogato rodi, bom pa poslikala še večje stroke (ko bo vrt bolj suh)


Zrnje v primerjavi z Ribnčanom:

_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A


Nazadnje urejal/a Ivčk 12 Avg 2014 12:53; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2014 10:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk, lepo, da skrbiš za širjenje fižolove družine. Se veselim fotografij - daj tudo cvet poslikaj, prosim
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2014 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slike dodane v prvi prispevek, kasneje grem poslikat še stroke na rastlini...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2014 09:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še stroki na dnu rastline in po rastlini navzgor. Lepo se vidi, kako roden je že na dnu, rodnost pa se nadaljuje vse do vrha. Vsekakor križanec, vreden vzgoje že zaradi rodnosti.

_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2014 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni nujno, da je skrižan. Pred časom se nekje prečitala, da je bil v osnovi ves fižol visok, ampak so potem Inijanci s selekcijo vzgojili nizke sorte, ki pa v sebi nosijo praspomin, ki se zbudi, če nizka sorta raste blizu visoke... Potem se zna zgoditi, da sicer nizka sorta požene v višino... To se je letos pri meni (in Jerci) zgodilo tudi z Gyogybabom (št.8 brbr - nizek), ki naj bi bil nizek, a se pri meni pogumno vzpenja po kolu za ptoritočno zaščito...

Koliko rastlin pa je v grmičku?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 24 Jul 2014 15:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za tendenco fižola, da je raje visok kot nizek, sem že slišala. Problem je samo v tem, da pri meni ni nobenih visokih sort, po katerih bi se te rastline zgledovale Laughing

Vsekakor pa kaže, da je v osnovi nizek, ker ima večino strokov nastavljenih v 'grmičku' čisto pri tleh, kasneje jih začne nastavljati tudi po rastlini navzgor.

Imam tri kole, na vsakem kolu se ovijajo po dve do tri rastlinice, kar mi pove, da gre za precej rodno sorto...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trenutno pobiram prve skoraj zrele fižolčke (strok je nekako gumijast na otip), ki jih bom spravila za sejanje. Dosušim jih seveda še na pultu in tudi taki preverjeno krasno kalijo.

Kot svež fižol bo vsekakor zelo uporaben, ker je strokov na rastlini veliko, pa še z lahkoto se ružijo, ker strok kar razpadev roki.
Fižolčki so res krasni, vsi enakomerne velikosti in vsaj na videz zelo kakovostni. Ko naberem dovolj za seme, bom eno rundo vsekakor skuhala, da končno preverim okus. So pa res krasni s temi svojimi temnimi popki...

_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2014 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej ni nujno, da se stroki za seme popolnoma posušijo ? Včasih bi mi prav prišlo, da bi jih potrgala, ko so v "gumijastem" stanju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2014 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor jih lahko potrgaš tudi takrat!
Včasih nanese, da ravno začne deževati, tik preden so stroki popolnoma zreli in potem na račun gnitja zgubimo ves semenski material.

En dan po trganju zrnje pustiš še v strokih (da izhlapi odvečna vlaga iz njih), drug dan jih že izružiš in jih dodatno dosušiš na suhem toplem mestu (jaz to počnem na plastičnem pladnju na pultu), stran od direktne sončne svetlobe.
Čez dober teden do dva pa v skrinjo z njimi, da uničiš morebitne ličinke fižolarja...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 13 Avg 2014 08:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, ivčk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2014 13:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje opažanje s prezgodaj pobranimi fižoli pa je sledeče: ko se tako pobrana zrna dokončno posušijo, so nekako zgubana, niso lepo napeta in polna. Zato, če le vreme dopušča, pobiram stroke, ko so že čisto suhi (nekako šelestijo).
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2014 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Testno skuhala pest svežega zrnja...
Zanimivo je, da se obarva v lepo svetlo zeleno barvo. Kožica je mehka in nemoteča, okus pa je lepo fižolast s priokusom kostanja. Meni osebno njami.
Kuhala sem nekaj več kot 20 minut, ker sem imela različno zrele fižolčke, pa se tisti ta mladi niso nič razkuhali, kar me je presenetilo.

Ko potegnem pod črto, sem s tem fižolom zelo zadovoljna. Vsekakor ga bom sadila ponovno, drugo leto v večji količini, nekaj malega semen pa bom imela tudi viška...

Še slikici pred in po kuhanju:

_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2014 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk, me veseli, da so ti fižoli zlezli pod kožo. Če lahko, ga še stehtaj (koliko zrn je v 100g), da bomo imeli za primerjavo.
Se mi zdi, da bomo s tako zagnanostjo kar kmalu prišli do prve fižolmanije...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2014 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem nek navdušenec nad fižolom v zrnju, priznam. Je pa lepo pridelati svojega in drugo leto ga bo na mojem vrtu zagotovo več. Kar nekaj kolov paradižnika bom namreč zamenjala s fižolom Wink

Sem šla stehtat trenutno stanje, ki še ni realno, ker se morajo fižolčki še posušiti. Trenutno jih je v 100g točno dvesto. Ko se dosušijo, bo številčno v 100g za kako četrtino več semen...
Fižol je kar droban, kar pa meni osebno zelo ustreza. Iskala sem namreč točno takega...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2014 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
... nekaj malega semen pa bom imela tudi viška...

A bi se dalo kaj tega viška dobiti? Meni je "kostanjar" zelo všeč, pa se je doma v preteklih par za fižol neugodnih letih nekako izgubil.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Fižol in druge stročnice
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.