|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 09 Jul 2013 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino, daj kozarček v hladilnik, pa bo zagotovo želiralo. Zunaj je za želiranje očitno pretoplo. Marija _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh Deaktiviran
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 19:46 Prispevkov: 315 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Viktor. ti kar pripelji, pri nas ne bo učakalo prvega rojstnega dne |
Žal, moram te razočarati: draga ne da. Navdušena je nad okusom. Spominja naju na ono iz zemfa in paparike...
Še enkrat hvala za recept. _________________ Viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
A da ne da? Jaz sem pa mislila, da brez malo truda pridem do nove runde .
Zdaj pa zares, sem vesela, da vama je všeč (ali samo ženi?). Mene je tale okus, ko sem ga prvič poskusila kar sezul. No, jaz sem dala noter 1 žličko kurkume in eno curryja. Pri nas so se v teh letih tako naveličali bučk v vseh oblikah, da jih letos že skoraj nisem mislila sadit. Takole narejene pa jih papcajo vsi razen tamalih vnukov. Res krasen način, da bučke spraviš v promet. Tvoji špageti so mi bili zelo všeč .
Smo že testirali prvo varianto in drugo z manj sladkorja ter želinom, pa je oboje super in ni neke razlike v okusu, le sladkost se nekoliko manj čuti. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
včeraj sem tud jaz naredila tole zadevščino. Dodala sem sicer malce preveč čilija (je očitno moj res hud), ampak je vseeeno res res dobra. Pa namučila sem se z rezanjem. Moram nabavt kakšen pripomoček
Se že na veliko hvalim naokrog. Hvala Marijav za recept! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da danes tale shranek dobim v pokušino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, jaz sem šele včeraj ugotovila, da premorem podoben rezalnik zelenjave kot ga ima Viktor, sem ga enkrat kupila pri enem privatniku blizu Ljubljane in naj res lahko narežeš zelenjavo v take špagete, potem pa še samo prečno. Kocke so potem 4 mm, kar je za ta shranek čisto OK. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Upam, da danes tale shranek dobim v pokušino. |
Seveda sem dobila (hvala viktorh). In je res dobro, sploh, če je mrzlo. Ker sem dobila tudi bučke, tiste lepe, rumene, bo nekaj tega shranka nastalo tudi pri nas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 15 Jul 2013 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Spet sem nabrala materiala za trikratno količino po receptu. Bučke sem najprej zrezala na liste na 3,5 mm, nato po dolgem spet na drobno narezala, pa še prečno....Imam krasen nož, ampak s tako količino sem se kar narezala...
Spet sem malo eksperimentirala in dala polovico sladkorja, kis sem dala balzamični in navadni beli, za želiranja pa vzela tisti Ekstraželin za marmelade, pa je še bolj lepo želiralo. Pa tudi v pečico sem dala na 90 st., ker upam, da mi te runde ne bodo v treh dneh pojedli.
_________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sva tudi midva z možem naredila te Marijine bučke. Samo iz enojne količine, ker sem bila skeptična, če mi bo sladko kisel okus sploh všeč. Z rezalnikom čebule se lepo nareže vse skupaj. Je kar okusno, čeprav je narejeno šele par ur. Tako da Marija, res hvala za recept.
Žal ste očitno gartlčani pokupili vsa gorčična semena. V Intersparu jih niso imeli, v DM, Tušu, Mercatorju tudi ne, tako da so te bučke brez njih. Metuljc, katera trgovinica v Kosezah prodaja gorčična semena? Bi prej telefonirala, če imajo še. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, jaz sem v prvo rundo dala navadno gorčico, in se po okusu ne razlikuje od originalnih Marijinih. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Saj je tudi brez v redu. Če ne dobim semen, bom drugič poskusila tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Da. Metuljc, katera trgovinica v Kosezah prodaja gorčična semena? Bi prej telefonirala, če imajo še. |
Pojma nimam, kako se ji reče. Bom poskusila izvedeti od znanke, ki je tam blizu doma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka, gorčična semena dobiš v Btc: Jablana, kalček ali vitacare pa tudi v drugih trovinicah z bio prehrano. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je zadeva možnih veliko variacij. Delala sem že trikrat, pa sem vsakokrat malo spremenila.
Prvič sem naredila točno po receptu, le rezala sem malo bolj na grobo. Pripomba hčere je bila, da bi dala manj sladkorja, zet bi imel pa še bolj gajsno.
Drugič sem delala dvojno količino, sladkor prepolovila, čili enako, rezala bolj na drobno, dodala vrečko želatine v prahu in je bilo še boljše po okusu, le tekstura je bila manj čvrsta - bolj mazava.
Tretjič sem delala iz trojne količine, dala pol manj sladkorja kot v receptu, del kisa sem dala balzamičnega, del pa rdečega vinskega, namesto želatine sem uporabila tisti Ekstra želicin za marmelade (kar celo vrečko), pa je bolj čvrsto in vseeno dobro.
Četrtič bom naredila z eno tretjino sladkorja, ostalo vse enako, pa bom videla.
Drugače pa, če se gorčična semena ne dobijo, jih komot zamenjaš z žličko zemfa ali pa tudi nič, glede okusa ne bo neke spremembe, le videz tistih drobnih rumenih bunkic bo manjkal. Isto se mi zdi, da bi zeleni vloženi poper komot zamenjal s sveže grobo namletim , vpliva na okus ne bo, le videz bo pač malo manj zanimiv. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2013 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema.
Marija, tudi jaz sem dala pol manj sladkorja. Me pa zanima, če bi se zaradi manjših količin sladkorja prej pokvarilo, ker je sladkor konzervans. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|