|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Feb 2014 19:54 Naslov sporočila: FIŽOL št.16 brbr VISOK |
|
|
16.
Če ga kdo prepozna, naj, prosim, pove njegovo ime.
Višina: preklar, v= zelo visok
Cvetovi:
Belorumeni
Stroki:
rumeni, ploščati, svilen otip, 14cm, kasneje rumeni z rdečimi progami
Semena/zrnje:
Zrna podolgovata. Hrbet bele barve, predel trebuha pa homogene sive barve. Na belem delu prisotne posamezne drobne sive pike. V 100g= cca 180zrn.
Uporaba v kulinariki:
- Stročje: zelo mehak/maslen, brez nitk, zelo primeren za stročje
- Zrnje:
o Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha cca kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje ostane lisasto – sive lise spremenijo barvo v svetlo rjavo.
o Meso kremasto, lupina tenka
o Okus zelo dober
Mislim, da je fižol odličen tako za stročje, kot za zrnje.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij
Zrastel čez plastično preklo. Bil bogato obložen. Bolj zgoden fižol. Od visokih sort se je lansko leto najbolje odrezal. Nekaj zrn na voljo. _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 24 Mar 2014 16:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 11 Feb 2014 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo okusen fižol, kajne? _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Feb 2014 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, ga imam tako malo, da sem probala en cel strok , zrnja pa še ne. Mogoče bom zrnja čisto malo skuhala, vse ostalo pa bo za seme. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 13 Feb 2014 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga prebrala iz 1 kg mix fižola za kuhanje, da sem spoznala okus.
to je pa tudi vse. Dober fižol. Mogoče bo pa letošnje leto boljše za fižol v zrnju kot lansko, ko nam je cvetel in smo ga pobirali za stročje do zmrzali po poletnem sušnem mirovanju. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 13 Feb 2014 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, ker je zgoden bi ga prosila za eno prekljo, če me ni že kdo prehitel "po desni". _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Feb 2014 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, hvala za prispevek k spoznavanju tega fižola. Jaz sem ga v prvi vrsti želela imet, ker mi je zrnje zelo všeč (kot ene majhne kravice )). Stroki so zelo dobri, zrnje pa tudi, če te prav razumem. Upam, da bomo ob koncu leta lahko z gotovostjo napisali kaj več.
Orhy, ga dobiš. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jul 2014 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Tale fižolček je pa res dober... Posajen 9.5. 2014 je začel cveteti 4.7. Danes sem pobrala nekaj mladih strokov (drugače so rastline polne strokov. Veliko se jih že polni z zrni), da ponovno preverim primernost za stročje.
Sem absolutno navdušena nad njegovo kvaliteto . Pri čiščenju je popolnoma brez nitk. Po 15min kuhanja sem preverila, ali je že kuhan in ugotovila, da sem ga kuhala predolgo, je bil že razkuhan. Mislim, da bi zadostovalo 5-10min. (Za primerjavo: za njim sem kuhala eno drugo sorto 25min, da je bil fižol kuhan a še čvrst.). Fižol je maslen, dobrega okusa. Tako mislim, da je ta fižol za stročje med najboljšimi rumenimi v moji zbirki.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21 Prispevkov: 939 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 13:36 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr a se lahko postavim v vrsto za par zrn? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2014 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda... Me pa vseeno jeseni spomni, če bom pozabila. ker je do zrn še precej daleč, prav? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Sep 2014 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
JERCA je napisal/a: | Št. 16 je še čisto zelena.
Imam dve prekli. Ena je že junija dobila marmorirano liste, ki je tanko in je kar vegetirala, medtem ko je druga prekla lezla do vrha kola. Sedaj je tako da so na tej marmorirani prekli lepši stroki, vendar še globoko zeleni.
Tako da zgodenj ni. Upam da pride do suhosti, če ne ne vem kako bo s semeni. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|