|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 20:19 Naslov sporočila: Listavka |
|
|
Listavka ali listna šota
O njej smo že dosti govorili, si zasluži svojo temo.
[quote="Paralangus"]Narejena v 10 mescih, iz približno 4m3 listja sem dobil 600 - 700L substrata.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Kje jo najdemo, kako se naredi doma, kakšna je, kako se uporablja?
- v naravi jo najdemo na gozdnih tleh pod plastjo listja
- naberemo preperelo listje in humus, plasti označene z rdečo zgoraj
- vse skupaj dobro zdrobimo in premešamo
- ni nujno, a lahko presejemo skozi gajbico ali poljubno sito, odvisno kako fin substrat želimo
groba listavka z majhno prisotnostjo humusa
Naredimo doma
- naredimo kup listja, naj bo izpostavljen naravnim pogojem
- vsake toliko časa kup premešamo, ni pa nujno
- počakamo 1-2 leti in listavka je narejena
- pospešimo;
- listje razceframo (laksarca, kosilnica s košem) in naredimo kup
- dodajanje kavnih usedlin, sladkane vode, zelenih rastlin, gnoja ipd. deluje močno pospeševalno
- če listju primešamo veliko zgoraj naštetih stvari, dobimo navadni kompost na osnovi bakterij
- v čisti listavki brez pospeševalcev dominira svet gliv
Domači kup
- v jesenskih dneh smo nabrali listje kostanja, bukve, gabra, hrasta, javorja
- nekaj sem ga razcefral z laksarco in dobro zalil z deževnico ter naredil kup v bivši gnojni jami
- pri nastanku listavke je težko imeti preveč vode; bolje več, kot premalo
- bom videl kako hitro bo listavka nastala, računam pol leta, ker je dobro nacefrano listje, dodatkov pa ne bom nobenih dajal
Uporabnost listavke
- listavka je odlična zastirka na vrtu
- odlična pri sajenju in zastiranju dreves, raznih trajnicm grmičevja ipd.
- v pravih razmerjih izredno uporabna pri vzgoji zelenjave in drugih rastlin v lončnicah
- skupaj s kompost odlična za setve v platojih
- izredno uporabna v svetu bokashija (z njo lahko naredimo bokashi posip, na pol suha listavka je odlična, da vsrka odvečno tekočino v bokashi posodi brez drenaže, fermentirano vsebino lahko vmešamo v listavko in dobimo super kompost)
- z listavko lahko inokuliramo oglje
- pri izdelavi mikoriznih inokulantov, dodatek raznim pripravkom itd.
- drugo
- listavka je zakon!
Nazadnje urejal/a zuf 13 Feb 2015 12:58; skupaj popravljeno 6 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 14 Jan 2014 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, če te razumem, ne rabimo nabirati listja, da se razgrajuje, in lahko naberemo plasti pod listi, napol preperele?
Bi bilo ok to zsmljino, substrat, spravljati, in ga mešati v zaprte posode z zmesjo fermentiranega organka? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 15 Jan 2014 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko greš v gozd, odgrneš listje in vzameš del, ki je z rdečo označen zgoraj na drugi sliki.
Preperelo listje in humus zdrobiš, premešaš, preseješ in dobiš listavko.
Z drugimi besedami, mešanica listnega humusa in dobro preperelega listja je listavka.
Za vnaprej je dobro razmišljati v smeri doma narejene listavke!
Saj veste, ni nam treba ropat narave, sama vse da, kar rabimo.
Mi smo listje nabirali z glavne gozdne cesto, v sadovnjaku, , okoli hiše, tudi v mestih je ogromno listja.
Citiram: | Bi bilo ok to zsmljino, substrat, spravljati, in ga mešati v zaprte posode z zmesjo fermentiranega organka? |
Prosim razloži kaj s tem misliš.
Da bi dodatno dajala listavko v posodo kjer zbiraš odpadke ne vidim smisla, morda suho tu in tam, da poskra odvečne tekočine.
Lahko jo seveda uporabiš pri kompostiranju fermentiranih odpadkov.
Nazadnje urejal/a zuf 18 Jan 2014 20:36; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 16 Jan 2014 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
Listavko sem imela namen vmešati med fermentirane ostanke, kot nekakšen soil generator. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 17 Jan 2014 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, torej za kompostiranje fermentiranih odpadkov?
Deluje, preberi to:
[quote="Parangalus"]Fermentirani ostanki zelenjave in sadja pomešani z listavko.
Vsebino kante (EM) sem v karjoli pomešal z listavko (40:60) in čisto malo zemlje. Mešanico sem natlačil v eno veliko korito za rože in pokril s par cm zemlje. Po enem mescu je rezultat substrat z veliko hranili in pestrim mikroživljenjem. Preden sem začel uporabljat korito sem to počel v luknji cca 70x70x70 cm. Mešanici za sadike dodam 25% tega substrata in rastlinam se meša od veselja.
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 17 Jan 2014 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
krasno,prva kanta ki bo fermentirala do konca jo pripravim tako in hranim na 20 stopinj v garaži,fermentirana listavka:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 17:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, s čim si drobil listavko oziroma preperele liste? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 17:40 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je nekje napisal, da v sodu z "laksarco". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala! V bistvu je vsa obdelovalna zemlja, ki jo imava na parceli, vključno z zelenico, ustvarjena na nek način. In jo doustvarjava. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tale naš ZUF je pravi DR za zemljo jaz se dosti sprehajam po gozdu in večkrat naberem vrečko listavke, jo vrčem na kompost, ki se kar vidno niža.
Baje vsebuje bakterije, ki pospešujejo prhnjenje, sem jih iskal, pa nobene videl, rabim nova očala? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Baje vsebuje bakterije, ki pospešujejo prhnjenje, sem jih iskal, pa nobene videl, rabim nova očala? |
Mikroskop z vsaj 500x, še raje pa 1000 do 1200x povečavo, pa se jih bo videlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
Mene bi zelo zanimala kakšna taka slika mikroživljenja v listavki. Lahko kdo objavi kakšno svojo sliko ali vsaj povezavo? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Dvomim, da ima kdo lastne fotografije mikrobov (s tem mislim na glive in bakterije), poleg njih sodelujejo pri razkrojevanju še pršice (Collembola), deževniki, železne kačice, razni hroščki in številne druge drobne žuželke, ličinke raznih žuželk, praživali, gliste, ...... milijarde in bilijoni njih.
Pedofavna
Ena strokovna reč, diploma o tem Mikorbi v barjanskih tleh
Na kratko o tleh, angl.
Še tole
Veselo branje oin ogledovanje. Pri fotkah in risbah ne pozabi na merilo, lpmami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Metuljc, tole bo precej bogato branje. Da zadostim svoji radovednosti, mogoče mi pa tudi kaj ostane v glavi _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 25 Feb 2014 21:10 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | Zuf, s čim si drobil listavko oziroma preperele liste? |
Listavke ni potrebno cefrati, tudi jaz je nisem nič cefral, samo premečkal v rokah in nato presejal skozi gajbico.
Cefral sem suho listje tekoče sezone - z laksarco najprej v sodih, nato pa kar na odprtem.
To razcefrfano listje sem uporabil kot jesensko-zimsko zastirko na vrtu, do zdaj se je spremenilo v listavko, kar lahko vidiš na slikah tukaj.
Če bi na gredo dal pravkrar odpadlo suho listje tekoče sezone bi veliko dlje razpadalo in nasploh ne bi bilo tako optimalno za zastirko kot isto, ampak razcefrano listje.
Da v prihodnje ne bo treba cefrati, smo dosti listja v jeseni naložili na zunanje kupe in bo to preperelo in dalo odlično zastirko za naslednjo jesen.
Za izdelavo listavke pa smo na zunanje kupe naložili tudi razcefrano listje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|