|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
miha
Pridružen/-a: 29.04. 2015, 11:42 Prispevkov: 16 Kraj: MB
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | In kaj delate iz takšnih hudobcev?
|
prerežem na pol. naoljim. popečem na plošči.( to delaš nekje na prostem ) vložim v kozarce ( 1 kis 2-3 voda, ščepec soli ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, tole naredite z Carolina Reaper, ali slično žlehtnobo?
In kako to konzumirate? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 23:25 Naslov sporočila: |
|
|
pajo je napisal/a: |
...
Kis - česen? Hm omakao brez kisa ponavadi dodamo na koncu kako sadje, da ni prekisla ne pa, da ga še dodajamo. Če bi ti vrela 6 - 9 mesecev sigurno ne bi dodajal kisa verjemi mi. Česen pa ne vem če paše notri. No stvar okusa kakor komu paše. Vsi, ki fermentiramo vsaki dan premešema do dna. Pa imamo več l posode in kozarce. |
Tako, kot si napisal, 100 ljudi, 100 okusov. Seveda ti verjamem. Ko je leta nazaj imela moja stara mama v čebru kisano zelje/repo, je bilo ob koncu sezone (pa ni bilo 9 mesecev!) zelo "pestro" pri južni. Tista kislica - moje skromno mnenje - ni bilo za nkamr. Pa se spomnim, da je še celo spirala pod vodo. No, mogoče pa je še premalo sprala. Zato si kot "mali" uporabnik lahko privoščim luksuz - pa max dveh mescih kozarčim tako zelje kot repo, ti rečem, fantastično, ravno prav "kislice". Seveda kozarčenje izpade nekoliko nerodno, če nekdo kisa 200 litrski čeber. No, nekaj podobnega je bilo z mojimi skisanimi čiliji - ravno prav (za moj okus). Dasiravno mi je izplen po okusu všeč (se čuti, da je drugačno kot pri klasični kuhi; je nek pookus fermentacije - morda pa je to učinek placeba, kaj vem ), se utegne zgoditi, da me kolegi/znanci zbrcajo zaradi zanič omake; tudi prav. Bom vsaj vedel, da eksperiment tokrat ni uspel (čeprav se bodo morali za to presneto potruditi) _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
miha
Pridružen/-a: 29.04. 2015, 11:42 Prispevkov: 16 Kraj: MB
|
Objavljeno: 06 Sep 2018 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Huh, tole naredite z Carolina Reaper, ali slično žlehtnobo?
In kako to konzumirate? |
v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 )
jaz mešam kaj pač imam oz kaj zraste. letos je to Trinidad scorpion, habanero latern , bhut jolokia, scotch bonnet ... lani je bil Carolina reaper pa nekaj vrst habanerota.
meni te zadeve pašejo k pečenki... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 06 Sep 2018 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jest imam to preprosto rešeno. Gojim tri sorte čilijev - lemon drop, habanero in moruga. Prvi je za grickanje in vlaganje v kis, drugi za kuhanje omak, tretji pa za sušenje in namakanje v olivnem olju.
S tem sem čisto zadovoljen in je zame popolnoma dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Sep 2018 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino.
Bolj kot dati v vitrino bi se ti jih splačalo prodati. Že habaneri so mislim da okoli 20 evrov/kg, Carolina bi bila pa še več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Sep 2018 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe
So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 09 Sep 2018 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe
So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem |
Pri meni se nisi ustavil? _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Sep 2018 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
miha je napisal/a: | v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 ) |
Plamenka je napisal/a: | Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino. |
Te dni se je nekje razgovoril Čili Pipp, pionir čili pridelave in predelave pri nas. Prav občuduje nas Slovence, pravi, da smo svetovni prvaki v uživanju najbolj pasjih čilijev .
Sam sem jih gojil, preden se je pojavil prvi namensko vzgojen "šampion v skovilih", Bhut Jolokia. Tudi sem ga takrat probal, pa mi ni bil všeč, kaj vem, kar nekak "lekarniški, razkužen" okus je imel.
Zato sem z njim tudi zaključil spremljanje nikoli dokončane dirke za Ginesovim rekordom.
Se mi zdi, da je stari, dobri "Mož iz Havane" še zadnji, kjer se da uživati tudi v raznih okusih, ne samo .....
Karolinco pa bom verjetno kar posušil, in si šele potem izmislil, kaj bom z njo. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 12 Sep 2018 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Letos festivala v Ljubljani NE bo iz takih in drugačnih razlogov. Bo pa v soboto v Izoli napovedano zelo lepo vreme. Kdor je blizu in ima čas. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Sep 2018 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
Današnja bera: Habanero El Remo, Chi Cien, Numex Suave Orange, Thunder Mountain Longhorn, Jalapeno Brown, Haes XX, Limon, Habanero Purple, Habanero Ebony Giant, Brazilian Starfish, Trinidad Parfem, Numex Orange, Lemon, Pumpkin.
Čeprav se je danes ohladilo, nas ne bo zeblo. Sušilnik za čilije dela, za kosilo bo za prilogo pečen Thunder Mountain Longhorn, popoldne pa se bodo delale omakce.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2018 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva opažanja - pa na srečo živimo v demokraciji (kao), sicer bi me nekateri posamezniki osveščene (ozaveščene) Gartlc družbe dali na razpelo
- Hab. chocolate oziroma neko verzijo le-tega je imel zgolj en posameznik, vsi ostali so imeli hibride (očitno se mi je lani zgonil s 7 pot apocalypse);
- Lemon drop moj absolutni favorit tega leta in nasploh; po okusu, rodnosti, ni da ni, "MY PRECIOUS" ;
- nedaleč za njim stopicata Aji mango in Habanero submarine. T. M. Longhorn se bo odlično izkazal za Peperoncino (posušen ima po mojem mnenju izvrstno aromo, nima nuklearnih posledic);
- Purple Prince (Capiscum anuum) najbolj stabilna izmed posajenih sort (semena vlečem že od samega začetka, ko sem dobil sadiko, od tedaj zgolj in samo lastna semena od aktualne rastline za vsako naslednje leto) - me še ni pustil na cedilu oz. na grmu še nisem videl kakih vesoljčkov namesto dejanskih princev;
- letina precej obilna, bom pa najverjetneje kak grm spodkopal pa ga dal v teglc zaradi bližajočih se sumljivo nizkih temperatur v prihodnjih dneh. _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2018 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
Lep "pejsaž" Plamenka - manjkajo samo še indigo čiliji . Ne vem, kaj še čakajo gojitelji, plavi čiliji bi prav pasali zraven.
Kakšen pa je bil Haes XX? Naj bi bil mil, pri nas pa je nesramno zažigal, nič ni bilo z grickanjem pred TV-jem . _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2018 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, MFranc! No, svoja zelena dva - H. Green in Trinidad Scorpion Green bi morala še dodati zraven, a sta bila že prej pobrana, pa White Habanero sem pobrala šele po slikanju - pa bi bila paleta popolna. Indigo čilijev pa res še ni, prav čudno.
HaesXX je šel v omako, ki je zelo zelo dobra in prav nič pekoča. Je pa brez semen. Z njimi bi mogoče malce pekla. Tudi tisti, ki sem ga poskusila svežega, ni pekel. Sem mu pa prej semena odstranila. Vsekakor bo ta sorta pri meni tudi naslednje leto. Mogoče si imel smolo in si naletel na pekočega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2018 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
CGN 23209, Chinense, baje iz Hondurasa. Padel sem na črno barvo .
Podatkov sila malo, baje je zelo okusen posušen, za kuhinjo, za presno uporabo pa ni najboljši. Skovili, približno "srednji".
Pišejo, da je to čisto drugačen čili, kot smo jih vajeni, res pa je že rast sadike čisto unikatna . Upam, da bo naslednjo sezono že kaj več podatkov.
Pred nekaj dnevi sem prečital da je zelo pozen, verjetno sem to spregledal; sorta pa se je kot nalašč znašla v senci mojih jajčevcev in sosedovih grmov jagodičja. Šele nekaj dni nazaj je počrnel prvi plod.
Edini čili, ki sem ga danes z grede prestavil v lonec, rad bi pobral čimveč plodov.
Kolateralna škoda presajanja . Plodovi so se kar obleteli med vlečenjem iz grede. Dolgi so do 16 cm, mogoče kakšen malo čez.
Valjasta oblika mi je izziv, da jih čez kak dan priključim k jalapenom na žaru. _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 25 Sep 2018 00:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23, 24, 25 Naslednja
|
Stran 22 od 25 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|