|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Elenchycherry
Pridružen/-a: 27.02. 2016, 23:28 Prispevkov: 17 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Apr 2017 00:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada. |
A kuha fižol v popolnoma odprti posodi ali v pokriti? Ker če ga kuha pokritega lahko ima zaradi tega težave. Nekje v eni knjigi sem pred leti zasledila, da če kuhaš fižol v popolnoma odkriti posodi, da gredo tisti plini, ki povročajo napenjanje tako ven. Po tem naj bi manj napenjalo in bi naj tudi imel manj izpušnih plinov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Apr 2017 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
Elenchycherry je napisal/a: | Tonček je napisal/a: | Zelo resno sprašujem. Ali je kakšna vrsta fižola ki povzroča minimum izpušnih plinov? Moja tašča je zelo nesrečna zaradi težav ki jih ima tast s to surovino zlasti ponoči ko se vrne z lova in mu pogreje pasul iz škrinje. Vse sorte je že probala dodajat od rastline ki jo kliče bonenkraut do kumine in janeža. Brez uspeha. Vem da se čuje smešno vse dotlej dokler nisi sam žrtev tega kemičnega napada. |
A kuha fižol v popolnoma odprti posodi ali v pokriti? Ker če ga kuha pokritega lahko ima zaradi tega težave. Nekje v eni knjigi sem pred leti zasledila, da če kuhaš fižol v popolnoma odkriti posodi, da gredo tisti plini, ki povročajo napenjanje tako ven. Po tem naj bi manj napenjalo in bi naj tudi imel manj izpušnih plinov. |
Lepo prosim če se spomnite naslova te knjige. Poiskal jo bom magari vse antikvariate obredem. Razlaga je logična: smrdljivi plini tioli ali merkaptani (po starem) imajo večje molekule in ne morejo skozi režo med pokrovko in piskrom a manjše vodne molekule se izmuznejo. Vodikov sulfid H2S pa se s tistim S-om tudi obesi za rob piskra, zato je dobro po kuhanju obrisati še rob piskra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 25 Apr 2017 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmo se zresnit no.
Tonček, tvojemu tastu lahko pomagaš z BEANO-M. To je prehranski dodatek, oziroma encim izdelan iz glive Aspergillus niger, za lajšanje takih kemičnih napadov.
Verjetno bi mu pomagalo tudi, da postane vegetarijanec, ti nimajo takšnih dišečih "aromatičnih" kemičnih procesov, kar bi kot razumem ustavilo prav vse neljube sploh pa nočne težave. Samo glede na to, da so za lovce vegetarijanci "Bad hunters" malo dvomim, da bi mu uspelo.
V fižolu je rafinoza (kompleksen ogljikov hidrat) , za katerega pa nimamo pravega encima za njegovo presnovo, težavo nam dela galaktoza, na katerega del tudi razpade. Z namakanjem stročnic pa s kaljenjem nastaja proces, ki v stročnicah ustvari encim galaktozidazo, ta galaktozo razgrajuje... Več na: Inštitut za nutricionistiko
Drugače pa imam občutek, da ti tako že to veš, le malo nas ...
V karibski in azijski kuhinji dodajajo ingver med kuhanjem. Veliko uporabljajo tudi kombinacijo riža in stročnic, sploh če so kuhane skupaj, naj bi se dopolnjevala. Azteki pa so kombinirali fižol in koruzo.
Aja seveda, obstaja tudi fižol s tanjšo lupino pa taki, ki recimo manj napenjajo. Recimo eden takih s tanjšo lupino je tegucigalpa slippery silks bean. Še dobro, da mi ni treba izgovorit. Ga sploh ni treba namakat in se skuha v dobri uri. Sem sejala lani a nisem uspela nič pridelat, morda rabi toplejše pogoje. Imam še nekaj zrnc, če si želiš sprobat.
Vsekakor pa ti priporočam tudi knjigo Čarobno črevesje . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Apr 2017 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye hvala za info. Predlog da gre tast med rastlinojedce je pa en najbolj posrečenih štosov. Celo jazbeca je že pekel. Prej bi njegovega psa Terija navadil na deteljo ali otavo. Pa še nekaj je. Imam ga na sumu da ne uživa le v akustiki ampak celo v vonju. Je pisala ena gospa da spusti golobčka ali dva. Če bi se podobno izrazil bi rekel da on spusti noja ali dva. Sicer je pa zlat človek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 25 Apr 2017 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj mi ne gre skupaj. A ne nastane galaktoza potem ko encim laktaza razgradi mlečni sladkor laktozo v glukozo in galaktozo? Moj sestrič ne sme uživat mleka zaradi laktoze ker nima encima in si kupuje brezlaktozno mleko ki pa vsebuje glukozo in galaktozo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 17 Jan 2018 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem spraševal o fižolu brez napenjanja, je mogoče zgledalo malo neresno. Zdaj pa sem ga pri enem ekološkem kmetu kupil in smo ga trikrat stestirali. Ne vem, kako se reče tej sorti. Kmet je rekel, da se mu je pred leti verjetno celo oženil z enim drugim. V glavnem - deluje. Brez kakršnihkoli težav. Prej si ga skoraj nisem upal jest. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|