Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2019 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če misliš plodove, izgledajo takole:

(slika je iz 2017)

Najdljše so pri meni merile ene 6/7cm. Višina rastlin je malo čez pol metra. No, mogoče bi pri komu, ki močno gnoji, zrastle dosti višje.

Sicer z njimi še nimam kaj dosti izkušenj. Letos bodo šele tretjič pri nas na vrtu. So mi pa zelo všeč, ker so ravno pravšnje za na sendvič in tudi zelo dobrega okusa.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2019 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To so take, a ne, kot jih prodajajo v Hoferju in Lidlu in kot tiste male oranžne papričice, od katerih nam je seme pred leti razdelila voda? Pri meni so stalnica, brez njih enostavno ne gre.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2019 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Muha, mislim, da so take. Če me spomin ne vara, sem se zanje ogrela ravno zaradi tvoje fotografije, ki si jo enkrat objavila.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sončece



Pridružen/-a: 01.03. 2016, 16:45
Prispevkov: 90
Kraj: Bela krajina, okolica Metlike

PrispevekObjavljeno: 19 Mar 2019 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te paprike so tudi moje favoritke Very Happy
_________________
Smeh je sončni žarek duše.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1109
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2019 13:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, zaupaš prosim, s koliko % slanico si zalila paprike, ki si jih fermentirala lani?
Me mika, da poskusim letos jih pripraviti tudi jaz.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2019 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trenutno se še potepam ... Ko pridem domov, napišem recept.

Letos sem za začetek nastavila en kozarec čilijev, ki zdaj brbotajo (vsaj upam). Minice bom kasneje, ko bodo dozorele v večjih količinah.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2019 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recept za fermentiranje paprik:

3 zrele paprike. Zelenjava naj bo res sveža in ravno prav zrela.
1 strok česna, oziroma po okusu
3 zrna črnega popra
1 čili
30g soli
1 žlica limoninega soka
600ml prekuhane vode
1/2 žličke lističev zelenega čaja (naj bi ohranjal čvrstost paprik)
1L kozarec za vlaganje, mrežica za v kozarec, pokrov

1.
Paprike očistimo semen in pecljev in jih narežemo na želeno velike rezine, ki naj bodo približno enako veliki. Nadevamo jih v kozarec.

2.
Česen in čili narežemo na rezine in skupaj s stolčenimi poprovimi zrni in lističi zelenega čaja dodamo v kozarec.

3.
Sol raztopimo v prekuhani vodi. Ohladimo, dodamo limonin sok in tekočino prelijemo v kozarec. Vsebino dobro premešamo, da iz kozarca odstranimo zračne mehurčke, ki se radi ujamejo v ubočene stene paprik. Pod vrh kozarca vstavimo mrežico (ali kaj drugega), ki preprečuje, da bi paprike splavale nad gladino. Kozarec narahlo zapremo s pokrovom in postavimo na temno mesto s sobno temperaturo. Pod kozarec postavimo krožnik/posodo, ki lovi morebitno tekočino, ki med fermetnacijo lahko uhaja iz kozarca.

4.
Pustimo fermetirati najmanj dva tedna oziroma do želene kislosti. Potem kozarec zapremo do konca in hranimo na hladnem.

Moji testni čiliji so že skoraj na red za pokušino. Zaenkrat izgledajo odlično, brez kakšne pene ali plesni. Tekočina je lepo prozorna, brbotanje še poteka...

V kratkem se bom lotila tudi minic, ki so v glavnem tudi že dozorele in jih bo kar lepa bera.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Sep 2019 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem nastavila 8 kozarcev mini papričic. Upam, da bo šla letos fermentacija brez mren ali kakšnih drugih zapletov.



Testni kozarec s čiliji pa je že v uporabi (odlični so). Fermetirala sem jih po istem receptu kot paprike. Med fermentacijo ni bilo nikakršnih zapletov.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Sep 2019 23:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale zgornji recept je pa top - hvala!
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Sep 2019 08:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni za kaj.

Meni so takole naravno kisane paprike dosti bolj všeč kot tiste vložene v kis.

Sem pa letos testno fermentirala tudi čebulo (po receptu iz iste knjige) in česnove pske (samo v slanici). Čebula mi ni preveč všeč, pski pa sploh ne (so že pristali na kompostu).
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2019 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr hvala za recept. Mi je ostalo še veliko paprik, čeprav jih je večina že pristala v omakah in ketchapu. Bom poskusila to naravno metodo. Upam, da s obnese.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irena



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35
Prispevkov: 1071

PrispevekObjavljeno: 22 Sep 2019 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale članek mi je všeč.
https://www.drfeelgood.si/trije-cudezi-naravne-fermentacije/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2019 07:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vzpodbudno branje...

Mene zanima, ali se lahko kisa tudi nedozorela zelenjava. Povsod namreč piše, da je potrebno izbrati ravno prav zrelo, svežo zelenjavo. Mene pa mika kisanje tistih zadnjih nedozorelih sadežev (recimo paprik), ki jih zadnje poberemo z vrta zaradi pričakovane zmrzali.

Ali v Gartlcu vemo kaj o tem?

Hm, če dobro razmislim, tudi kumarice pobiramo, ko še niso zrele. Pa pravijo, da se lahko kisajo... No, verjetno bom pred zimo probala fermetnirati kozarec zelenih paprik/čilijev.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2019 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako čez palec bi rekel, da lahko fermentiraš vse kar sicer jemo presno a fiziološko nezrelo (zelene kumarice, zelene paprike, bučke, ipd). Sem pa recimo v dvomih za nedozorel paradižnik, čeprav nekateri delajo iz njega ajvar in srbsko solato.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 23 Sep 2019 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, nezrela zelenjava im manj sladkorjev, morda bi to lahko bil razlog.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 4 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.