|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Mar 2019 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Če misliš plodove, izgledajo takole:
(slika je iz 2017)
Najdljše so pri meni merile ene 6/7cm. Višina rastlin je malo čez pol metra. No, mogoče bi pri komu, ki močno gnoji, zrastle dosti višje.
Sicer z njimi še nimam kaj dosti izkušenj. Letos bodo šele tretjič pri nas na vrtu. So mi pa zelo všeč, ker so ravno pravšnje za na sendvič in tudi zelo dobrega okusa. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Mar 2019 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
To so take, a ne, kot jih prodajajo v Hoferju in Lidlu in kot tiste male oranžne papričice, od katerih nam je seme pred leti razdelila voda? Pri meni so stalnica, brez njih enostavno ne gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Mar 2019 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Muha, mislim, da so take. Če me spomin ne vara, sem se zanje ogrela ravno zaradi tvoje fotografije, ki si jo enkrat objavila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sončece
Pridružen/-a: 01.03. 2016, 16:45 Prispevkov: 90 Kraj: Bela krajina, okolica Metlike
|
Objavljeno: 19 Mar 2019 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
Te paprike so tudi moje favoritke _________________ Smeh je sončni žarek duše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 06 Sep 2019 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, zaupaš prosim, s koliko % slanico si zalila paprike, ki si jih fermentirala lani?
Me mika, da poskusim letos jih pripraviti tudi jaz. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Sep 2019 21:58 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno se še potepam ... Ko pridem domov, napišem recept.
Letos sem za začetek nastavila en kozarec čilijev, ki zdaj brbotajo (vsaj upam). Minice bom kasneje, ko bodo dozorele v večjih količinah. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2019 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Recept za fermentiranje paprik:
3 zrele paprike. Zelenjava naj bo res sveža in ravno prav zrela.
1 strok česna, oziroma po okusu
3 zrna črnega popra
1 čili
30g soli
1 žlica limoninega soka
600ml prekuhane vode
1/2 žličke lističev zelenega čaja (naj bi ohranjal čvrstost paprik)
1L kozarec za vlaganje, mrežica za v kozarec, pokrov
1.
Paprike očistimo semen in pecljev in jih narežemo na želeno velike rezine, ki naj bodo približno enako veliki. Nadevamo jih v kozarec.
2.
Česen in čili narežemo na rezine in skupaj s stolčenimi poprovimi zrni in lističi zelenega čaja dodamo v kozarec.
3.
Sol raztopimo v prekuhani vodi. Ohladimo, dodamo limonin sok in tekočino prelijemo v kozarec. Vsebino dobro premešamo, da iz kozarca odstranimo zračne mehurčke, ki se radi ujamejo v ubočene stene paprik. Pod vrh kozarca vstavimo mrežico (ali kaj drugega), ki preprečuje, da bi paprike splavale nad gladino. Kozarec narahlo zapremo s pokrovom in postavimo na temno mesto s sobno temperaturo. Pod kozarec postavimo krožnik/posodo, ki lovi morebitno tekočino, ki med fermetnacijo lahko uhaja iz kozarca.
4.
Pustimo fermetirati najmanj dva tedna oziroma do želene kislosti. Potem kozarec zapremo do konca in hranimo na hladnem.
Moji testni čiliji so že skoraj na red za pokušino. Zaenkrat izgledajo odlično, brez kakšne pene ali plesni. Tekočina je lepo prozorna, brbotanje še poteka...
V kratkem se bom lotila tudi minic, ki so v glavnem tudi že dozorele in jih bo kar lepa bera. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Sep 2019 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem nastavila 8 kozarcev mini papričic. Upam, da bo šla letos fermentacija brez mren ali kakšnih drugih zapletov.
Testni kozarec s čiliji pa je že v uporabi (odlični so). Fermetirala sem jih po istem receptu kot paprike. Med fermentacijo ni bilo nikakršnih zapletov. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Sep 2019 23:42 Naslov sporočila: |
|
|
Tale zgornji recept je pa top - hvala! _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Sep 2019 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ni za kaj.
Meni so takole naravno kisane paprike dosti bolj všeč kot tiste vložene v kis.
Sem pa letos testno fermentirala tudi čebulo (po receptu iz iste knjige) in česnove pske (samo v slanici). Čebula mi ni preveč všeč, pski pa sploh ne (so že pristali na kompostu). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 22 Sep 2019 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr hvala za recept. Mi je ostalo še veliko paprik, čeprav jih je večina že pristala v omakah in ketchapu. Bom poskusila to naravno metodo. Upam, da s obnese. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Sep 2019 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
Vzpodbudno branje...
Mene zanima, ali se lahko kisa tudi nedozorela zelenjava. Povsod namreč piše, da je potrebno izbrati ravno prav zrelo, svežo zelenjavo. Mene pa mika kisanje tistih zadnjih nedozorelih sadežev (recimo paprik), ki jih zadnje poberemo z vrta zaradi pričakovane zmrzali.
Ali v Gartlcu vemo kaj o tem?
Hm, če dobro razmislim, tudi kumarice pobiramo, ko še niso zrele. Pa pravijo, da se lahko kisajo... No, verjetno bom pred zimo probala fermetnirati kozarec zelenih paprik/čilijev. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 23 Sep 2019 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Tako čez palec bi rekel, da lahko fermentiraš vse kar sicer jemo presno a fiziološko nezrelo (zelene kumarice, zelene paprike, bučke, ipd). Sem pa recimo v dvomih za nedozorel paradižnik, čeprav nekateri delajo iz njega ajvar in srbsko solato. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Sep 2019 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, nezrela zelenjava im manj sladkorjev, morda bi to lahko bil razlog. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 4 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|