|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 15:24 Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu je štos gašenja procesa proti koncu z vodo v temu, da se , ... akhm, kako bi rekel, ... nekako prekinejo ali pa razbijejo nekakšne vezi v strukturi oglja in šele takšno oglje je potem primerno za ta namen. Po tem postopku je pripravljeno tudi vso medicinsko oglje, pa tisto za filtriranje in morda je še kakšen namen, pri katerem se uporablja. Pravi se mu bio oglje.
Oglje za kurjavo ni potrebno gasiti - zalivati z vodo. Seveda pa takšno oglje ni sposobno absorbirati toliko hranil in mikroorganizmov, kot "bio oglje".
(ne vem pa koliko manj, ali pa recimo, če sploh kaj)
Če se ne motim, se ga zaliva z vodo nekje pri minimalni temperaturi 280°C.
Sicer pa, a bi vi mojstri, ki to obvladate, malce opisali kako boste to počeli. Pa ne pozabite na kakšne detajle, ker se mi zdi, da je znanje še zelo pomanjkljivo prisotno in verjamem, da kdo to počne tudi napačno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj podobnega kot tale mojster. Dimnika ne bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2017 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: | Dimnika ne bo. | A bo zadosti vleka? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 18 Apr 2017 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Videl sem še nekaj podobnih videov, kjer ni ne duha ne sluha o dimniku, pravzaprav so ponekod postavili kar manjši sod z naluknjanim pokrovom v kres.
Če bo pa dosti vleka, bomo pa videli... sicer bo pa malo več dima.
Najprej pa se mora kurjava in tudi surovina za oglje posušiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 18 Apr 2017 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa veste, da bo s temle kuhanjem nastalo BIO oglje oziroma oglje primerno za vrt?
Na vprašanje, kakšna je razlika med ogljem in bio ogljem Novič odgovarja: “Večina pozna običajno oglje, ki so ga kot gorivo z visoko kalorično vrednostjo ter kot sestavino za smodnik donedavno v večjih količinah pridobivali v posebnih kopah. Te so oglarji postavljali v gozdovih, na Primorskem masovno po Trnovski planoti, po oglju se imenujejo tudi naselja, kot so denimo Voglje pri Sežani. Ker se pridobiva pri nizki temperaturi, običajno okrog 300 stopinj Celzija, so pore še zapolnjene z bio-katranom in oljem, zato je to oglje, podobno kot klasični industrijski briketi oglja, za kmetijstvo manj primerno.” Bio oglje nastane pri temperaturi od 400 do 600 stopinj Celzija, kar je dovolj, da se pore “izčistijo”. Tudi tu pooglenitev poteka ob zmanjšani prisotnosti kisika. “Temu postopku rečemo piroliza. Čeprav je osnovni namen iz biomase odstraniti vodo, pa lahko s spreminjanjem pritiska in temperature v reakcijski posodi tu poleg bio oglja ustvarimo tudi različne deleže koristnih plinov ter celo utekočinjene izdelke, kot je olje za gorivo,” Klinar razloži široko paleto uporabnosti pirolizirane biomase. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 18 Apr 2017 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Po pravici povedano ne vem 100%, če bo res bio oglje. Ampak če bo prišlo do pirolize ali ne, pa se bo videlo - lesni plin bo gorel pri luknjah na pokrovu. In če pride do pirolize, potem smo na dobri poti do bio oglja, kajne?
Namen oglja je zame predvsem to, da je v njegovi strukturi odlično prebivališče za mikroorganizme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 19 Apr 2017 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Se pridružujem juglansu, da nikarte fotoaparata pozabiti.
Sicer pa bi se mogoče lahko mi v Beli Krajini tudi šli kuhanje oglja? Enkrat vem da sva se s Tajano to že pogovarjala. Čeprav jaz bi se šel to bolj poleti. No v glavnem jaz imam prostor les in voljo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Apr 2017 07:02 Naslov sporočila: |
|
|
malcek, tukaj je še en kandidat za ogljarjenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 23 Apr 2017 18:17 Naslov sporočila: |
|
|
Hitra najava z bliskovito izvedbo:
Vreme pravi, da bi lahko jutri ali pojutrišnjem popoldne skuhali kakšen sod oglja ali dva. Začeli bi nekje ob 16:30.
Pofočkajte se mi na ZS za detajle. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 10 Maj 2017 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
Oglja še nismo skuhali, če bo vsaj približno suho vreme, ga bomo ta petek popoldne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 10 Maj 2017 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
To sem počel pred tremi leti
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2087-0-asc-75.html
Največji problem mi predstavlja drobljenje oglja. Izredno umazano in verjetno za dihala nevarno opravilo. Debelih koščkov pa nočem v vrtu. Če bi našel kakšen sistem za dovolj drobno zrdobiti oglje bi ga imel za vrt še več, saj sem ga pridela za dve vreči.
Sedaj ga že tri leta pridelujem iz oblancev in debelega žaganja v velikih konzervah od pasje hrane v centralni peči. Letos pozimi mi je zmanjkalo oblancev . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 10 Maj 2017 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | V bistvu je štos gašenja procesa proti koncu z vodo v temu, da ... |
Štos ni v gašenju ampak v odsotnosti kisika. Proces se ustavi, ko se zadeva ohladi in dobiš popolnoma suho oglje.
V primeru, da moraš proces ustavljati z vodo pomeni, da je prisoten kisik, kar pomeni, da ni biochar ampak bolj navadno oglje, ki še vsebuje katrane, smole in ostale derivate. Zadevo je potrebno pustiti, da se sama ohladi (do naslednjega dneva).
Razlika je očitna.
poglej od 7min:00sek naprej. https://www.youtube.com/watch?v=COPqvVH7jiw
oglje se kuha 1 uro in hladi nekaj ur. Proces se sam konča. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 10 Maj 2017 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem zasledil, je do konca skuhano oglje (torej tako ki se samo ohladi) precej krhka zadeva.
Sam mislim že v štartu poskrbet za manjše kose tako, da bodo municija predvsem tanjše veje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 11 Maj 2017 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: | ...že v štartu poskrbet za manjše kose t.... |
Samo tisto "krhko" je pravo, ne glede na to ali je iz vejic ali iz kolov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 12 Maj 2017 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, danes smo zakurili. Par ugotovitev:
Zunanji kovinski sod se je tako segrel, da sem moral izolacijo sneti, ker se je začela smoditi s plamenom.
Les je bil moker (pač skladno z vremenom preteklih dni), šele čez kakšno uro je začel lesni plin intenzivno goreti.
Jutri, ko se bo vse skupaj ohladilo, odprem, da vidim, kaj sem pridelal.
Ni bilo kaj dosti videti, ene tri slikce.
Aja, pa hrenovke se da sproti speči pa testo na palici tudi.[/img] |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|