Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Artemisia dracunculus - pehtran
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2017 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je že kdo uspešno gojil pehtran v primerno velikem loncu?
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2017 18:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gojila sem ga v koritu na balkonu, uspešno več let. Vsako leto sem ga še delila na Gartlcu.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran  
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2017 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Gojila sem ga v koritu na balkonu, uspešno več let. Vsako leto sem ga še delila na Gartlcu.


Ima kake posebne zahteve?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2017 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Gojila sem ga v koritu na balkonu, uspešno več let.

Oooo, tole je pa lepo slišati Wink !

Koliko litrov zemlje, približno, pa je imel na razpolago?
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 18:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Huh, dobil sem domačo nalogo Wink . Soseda je prinesla res ogromno mladega pehtrana. Gre v zamrzovalnik, nekaj bi ga posušili, in se bojimo, da pri sušenju počrni .... Rolling Eyes

Kakšne izkušnje? Sušenje v senci?
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 19:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sušim ga na prepišni terasi. Na stojalo za obešanje perila (tisto poceni za nekaj €) položim plast tkanine (tetra), nanjo razprostrem pehtran, prekrijem z drugo plastjo tkanine. Traja cca tri dni, ostane zelen, vendar ne tako močno kot svež.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo  
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans je napisal enkrat nekje, da ga zmelje, le listke, seveda, skupaj s sladkorjem in hrani v steklenem kozarcu, kar v shrambi. Naredila sem tako in vsaj pol leta je bil lepo zelen. In diši super.
(sicer pa, če ga imaš preveč,.......vem, kam z njim Smile)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo tole, Metuljc, upam, da se Juglans kaj oglasi in bolj točno pove recept, in za kaj se lahko uporablja!
(Ga je bilo ogromno, ne pa preveč he, he - je že ves popredalčkan Wink )
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj sem povsem dovolj natančno napisala, recimo 1:1 razmerje, skupaj zmelješ v multipraktiku. To je vse. Narediš nadev, nič ali le malo sladkan, za pehtranovo potico, posuješ s to mešanico, zviješ in je. Enostavno, večkrat preizkušeno. Pa še nadev je ob zvijanju manj tekoč, ker se sladkor nima časa stopiti.
(je pas res, da juglansa pogrešam(o), se nič ne oglaša zadnje čase)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 21:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, Melona, hvala za tale podatek up . Nas je skrbelo, če slučajno počrni, tako kot bazilika, pa tudi meta je zoprna za sušenje.

Melona je napisal/a:
Sušim ga na prepišni terasi.

Je drugače na sončni terasi, ali v senci? Verjetno je potem dobro zaprt, da se ne razdiši?

Žena se muči, kako bi ga pripravila v takšno agregatno stanje, da ga lahko pošlje hčerkici, ki je gastarbajter. V "tujinski" Evropi Very Happy
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2017 21:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posušen, nujno vakumiran, da se ne "izgubi" po poti. Imam, sicer znotraj Slovenije, slabe izkušnje z neprispelo pošto, ker je dišalo iz kuverte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 05:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pozabila napisati, Mfranc. Na senčni terasi je. Na isti način sušim tudi meto, meliso, lipo, bezeg, pljučnik, kaj vem kaj še vse. Ne počrni. Bazilike pa še nisem sušila.

Jaz bi ji poslala posušenega v papirnatem škrniclju, ki bi ga dala v kakšno kovinsko dozico, ki se uporablja v gospodinjstvu (škatle za piškote, reklamna pakiranja whiskeya ali kaj podobnega). Pokrovček je pa treba dobro zalepiti. Četudi bi kakšen hlap vonja ušel, pehtran lepo diši Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo  
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 06:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naprodušno zapreti ga je treba tudi za shranjevanje v hladilniku. Če je samo v vrečki, diši cel hladilnik po njem.

Včeraj sem prvič letos naredila pehtranovo potico, tako brez skute. Mnjam, mnjam. Jo pečem redko, ker mi je preveč vabljiva. Embarassed Mogoče v testo ne bi smela dati kvasa, ker se mi zdi, da ima "podaljšano delovanje" Wink Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 07:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pogrešate? To je pa lepo slišati. Še smo živi, samo neka nova pota se odpirajo in .... saj veste.

S sušenjem pehtrana pri nas nismo bili preveč zadovoljni, ker (po naši presoji - upravni odbor z vsemi delegati pri bajti v treh osebah) preveč izgubi na vonju.
Zamrznjen ali pa v sladkorju je neprimerljivo močnejši, s tem, da potem "diši" cela skrinja.
Skratka, na koncu ga pripravljamo le v sladkorju (kot je omenila metuljc) shranjujemo pa ga v steklenih kozarcih z OBVEZNO novim pokrovom. (če kaj sovražim je to, da so sladke stvari "pokvarjene" z vonjem čebule, kumaric, ...)

Če bi se kljub vsemu razmišljalo o sušenju, potem predlagam način kjer bo zelišče v resnično čimkrajšem času suho, obenem pa ne bo tekom sušenje preveč mešanja zraka. (3 dni je za moje pojme absolutno preveč časa, s tem da pač imam na razpolago boljše alternative, v nasprotnem primeru je tudi to zlata vredno)
Na splošno so idealne razmere tam nekje pri 30°C (verjetno bolje še manj) in zrak naj se giba skrajno neopazno, da ne hlapijo eterična olja.
Za primer. Zeli iz skupnega nabiranja sušene v ABC-ju in poleg še sušene na lesah v priprtem rastlinjaku pod rahlo senco, so se pod prvo opcijo izkazale za skoraj brez vonja. Čeprav je ABC silno nobel. Vštekaš, pa je.

Uporaba. Ker zaradi celijakije ni glutena, posledično tudi ni valjanega in vlečenega testa, da bi delali potico (za moje sladke razvade močan hendikep) ga potem dodajamo v kakšna peciva, mufine, piškote in se dobro obnese. Zanimivo, pred časom se je našel celo recept porove omake z malo pehtrana (G. Ramsay) in zadeva je bila v preizkusu prav zanimivo dobra, tako da človek ima dejansko nekaj pojma Laughing
Drugače pa je pehtran znan razkuževalec, tako da ga ob prehladih, še raje pa pred, po malem "žličkamo", kar zelo prav pride nam sladkoljubcem.
Tudi sicer ga svetujejo svežega za žvečenje, ker ureja črevesno mikrofloro.

No, to bi bilo to iz moje strani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
doli



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 23:41
Prispevkov: 1180
Kraj: Sela pri Volčah

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2017 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je prijatelj dal pehtran, ki naj ne bi bil prezimen. Imam ga v loncu in tudi pozimi sem ga porezavala. Je nižji in se kar hitro širi. Iskala sem po internetu in našla nekaj podobnega pod Tarragon french.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo  
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Začimbne rastline
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 4 od 8

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.