 |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc

Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Okt 2022 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, v enem ali dveh obi kompostnikih bi ga pridelal znatno več, po moji izkušnji z gojenjem v visoki gredi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 14 Okt 2022 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Baje naj bi bil primeren za sladkorne bolnike, ki se naj izogibajo klasičnemu krompirju _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
crtj

Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 30 Okt 2022 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Omenil sem že lastnost, da se bistveno hitreje zmehča kot klasični krompir.
Dodatno opažam, da sem pred 5 ? dnevi enega olupil in mi je del ostal, sem ga spravil v vrečko, dal v hladilnik ... vzamem ven in mu nič ne manjka, ni spremembe v teksturi ali okusu, tudi ni kakšnih posebnih učinkov po jedi.
Tako da ... morda pa le ima smisel še naprej gojiti, verjetno kot pravi Metuljc, v nečem bolj visokem, da se zadeva bolj komot namnoži. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cinija1

Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 30 Okt 2022 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni pridelovalci sladkega krompirja.
Letos sem posadila vijoličastega, ki mi ga je dala Tiana. Sadike sem posadila zelo lepe v lonec premera 40 cm , kar je 10 cm manj kot lani.
Lani pridelala skoraj 3kg, letos pa 750 g. Žalost.
So taki tanki in zelo malo jih je.
Drugo leto posadim oranžnega in v lonec 40 premera, pa da vidimo razliko.
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je letos rastel na treh različnih lokacijah, ena med njimi je bila 25-litrska vreča kupljenega substrata, ki je "ostala" od presajanja in bila trenutni višek - kar se sicer pri nas redko zgodi.
Rezultat v vreči je bil enak, kot si ga dobila, cinija1.
Sladki krompir se nedvomno splača gojiti, dobro rodi in všeč nam je. Le "poštudirati" ga je treba. V loncu, kjer ima "mir" pred drugimi vplivi, se dobro počuti, rabi pa volumen. Po občutku se mi zdi, da bo 40cm premera (ca. 40 litrov) komaj zadosti, oz. da bi že v 60-litrskemu "dal od sebe" bistveno več. Ni pa vse v premeru, tudi višina/globina lonca šteje. Sam si ogledujem 80-litrske. Bomo še videli kaj in kako... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
crtj

Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
A, to bi potem lahko šlo pri nas v 2023 v vinske sode, ker bodo zdajle šli potaknjenci razni ven iz njih... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cinija1

Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja kateri je bil, oranžen ali vijoličasst _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem za okras imela tistega z rožnatimi gomolji in zelenimi listi, mi je v običajnem 60 cm koritu za rože naredil pošten gomolj. Zemljo je izpodrinil navzgor za 2 + cm. Škoda, da ga nisem stehtala in poslikala. V 3 koritih so bili debeli gomolji, le v enem, ob enaki vzgoji, bolj vrvičasti. A ja, še to: korita so bila na severnem balkonu in so imela poleti sonce le kake 3 ure zjutraj in 3 ure zvečer. Proti jeseni še manj. Morda nima preveč rad poletne vročine in žgočega sonca??
Pa bodi pameten!
<hr>
Tale vijolični je bil na južnem oknu, vročino je dobro prestal, gomoljev ni naredil (tudi na severni legi ne):
Tale je bil na severnem balkonu, čeprav mu je kar nekaj hranil odvzela begonija, je naredil lep gomolj
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 16:19 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Mravlja kateri je bil, oranžen ali vijoličasst |
Reciva, da je bil oranžen... Vijoličast sigurno ni bil, imamo samo eno sorto: sorto "pojma-nimam" - je pa bolj "oranžkast".  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Okt 2022 16:25 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | A, to bi potem lahko šlo pri nas v 2023 v vinske sode, ker bodo zdajle šli potaknjenci razni ven iz njih... |
Lonca, ... oz. soda za potaknjence pa jaz za batato ne bi namenil - letos še ne.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Nov 2022 10:08 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem iz loncev pobrala rezutat mojega letošnjeg poskusa pridevale. Glede na lansko sezono, je pridelek lepopisen. Nabralo se je za 3kg gomoljev. Sem vesela.
Rastline so bile posajene v treh loncih.
V enem je rastla samo ena. Ta je naredila tudi najlešpe gomolje..
V drugem loncu sta bili dve rastlini
V tretjem pa tri.
Glede skladiščenja - v knjigi "Encikolpedija vrtnarjenja" sem prečitala, da naj bi gomolje po izkopu še najmanj en teden hranili na temperaturi 28-30st. in 85-90% vlagi. Ali kaj veste o tem? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tiana

Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 04 Nov 2022 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, tole sem jaz zadnjič v eni skupini na FB zasledila in tudi prvič sploh se srečala s čim takim.
Why Cure a Sweet Potato?
If you harvest a sweet potato, then bring it in and cook it, you’ll be extremely disappointed. It will have a really starchy flavor and not be sweet at all.Basically, when you cure a potato, you put the potato through a process that takes all of those starches and breaks them down into natural sugar. This is what gives a sweet potato their naturally sweet flavor. It also helps to seal in the potatoes natural moisture and activate enzymes that will repair any damage that was done during the harvest of the sweet potato.
But keep in mind, that curing needs to take place soon after harvest because if not, you could lose the potatoes as moisture will begin to get to them.
To accomplish curing in the field, we wet down a large patch of grass, place the baskets of sweet potatoes on the moist grass, and cover them all with a tarp. The sun will heat the tarp and cause the moisture left on the grass to evaporate, creating that warm, moist environment needed to cure sweet potatoes. Usually just a few days is all you need
Some people cure them in the shower or oven or whatever space they can create.
It is a process that takes anywhere from 4 to 14 days. It is where the sweet potatoes are placed in a hot environment that the temperature hangs somewhere between 80 and 85 degrees Fahrenheit.Then the area is kept at about 90% humidity. The closer you keep to these guidelines when trying to cure the sweet potatoes, the faster the sweet potatoes should cure.
After the curing process is done, then you store your sweet potatoes in an area that is kept around 55 to 60 degrees Fahrenheit for about 6 to 8 more weeks. This is so the curing process can finish.
Once this is done, then you’ll store your sweet potatoes in a root cellar, basement, closet, or anywhere else that is dark, cold, and dry.Then they’ll be ready to enjoy over the winter.
There are two main culprits to avoid once your sweet potatoes are cured. First, you need to avoid freezing cold temperatures. This will cause your sweet potatoes to turn a darker color and ruin them.
Second, you need to avoid bruising your sweet potatoes. Even cured sweet potatoes will bruise easily. Remember, when produce gets bruised, it just creates a place for rot to form. When rot forms, your harvest is in danger.
So be gentle on your sweet potatoes so they can last. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Nov 2022 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana, hvala.
Ja, sem tudi jaz zasledila, da je tako ravnanje dobro, da se kožica gomoljev okrepi (se potem bolje skladiščijo in izgubljajo manj vlage), morebitne poškodbe zacelijo in, da se v gomolju razvijejo sladkorji.
Jaz sem jih shranila tako, kot svetuje "vrt obilja": v eni plasti so zloženi v plastični pladenj s pokrovom. Prekriti so z vlažno krpo, vse skupaj pa je dobro zaprto. Le toplote imajo (verjetno) premalo. So v bivalnem prostoru, kjer pa še ne kurimo. Ko bomo začeli, bom posode prestavila pod radiator. No, mogoče vse skupaj postavim v bližino štedilnika - jim bo vsaj očasno bolj toplo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
muha

Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Dec 2022 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Brskala sem po starih slikah in našla tole iz leta 2011. Gomolji tistih, ki sem jih kupila in nasadila za okras (svetlozeleni listi) v 60 cm korita. Slikana so v 5 litrskem vedru.
Poskušala sem jih prezimiti, a najbrž na prehladnem mestu, ker mi je do spomladi vse zgnilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 20 Feb 2023 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
pri meni sladek krompir zdrži skoraj dve leti. malo se mi je spremenil okus in ga rada pojem pečenega.
kmalu bo šel en gomolj v kaljenje, tokrat moj, ker imam res kapitalnega. Malo mi jih je voluhar pustil, je imel veselico, ker pod ščavje nikoli nisem gledala. Letos bom dala ograjico, da bodo poganki na njej in bom takoj opazila aktivnega voluharja. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 10 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|